Overslaan en naar de inhoud gaan

BLAUWE MAART : Het H.U.B biedt snelle diagnoses voor mogelijke darmkankers

Persbericht (29/02/2024) 

BLAUWE MAART : Het H.U.B biedt snelle diagnoses voor mogelijke darmkankers

Brussel, 29 februari 2024 – Gaat het om darmkanker of niet? Voor een snelle diagnose kan je terecht bij de afdelingen Gastro-Enterologie en Digestieve Oncologie van het Erasmeziekenhuis en het Jules Bordet Instituut. Deze service is er speciaal voor wie waarschuwingssignalen ervaart, positief test op bloed in de stoelgang, of een verhoogd risico heeft. Op 20 en 21 maart wordt een reuzengrote dikke darm opgesteld in de inkomhal van het Erasmeziekenhuis en van het Jules Bordet Instituut. Onze professionals vertellen je meer over dit orgaan en over het belang van screening op darmkanker.

Screening is essentieel!
Elk jaar krijgen meer dan 8.000 Belgen (mannen en vrouwen) een darmkankerdiagnose. 90 % van hen is ouder dan 50 jaar, en een derde daarvan zal overlijden door deze kanker, vaak omdat hij te laat werd opgespoord. Als tijdig wordt ingegrepen, kan je nochtans in 90% van de gevallen genezen van darmkanker. Onze professionals hebben tegenover deze problematiek een traject ontwikkeld voor een snelle diagnose bij patiënten die waarschuwingssignalen merken of voor wie een verhoogd risico geldt. Screening via coloscopie is essentieel: dit vermindert het risico om een colorectale of darmkanker te ontwikkelen én vermindert de mortaliteit ervan met 50 %. Dit onderzoek is niet alleen diagnostisch van belang maar ook therapeutisch: kanker wordt al in een vroeg stadium opgespoord, en tegelijk wordt ook zijn mogelijke ontwikkeling gedwarsboomd omdat darmpoliepen en kiemende kankers meteen verwijderd worden.

Voor wie is deze screening van belang?
Vanaf de leeftijdsgroep van 50 jaar wordt het risico significant voor heel deze populatie. Vanaf deze leeftijd is het ook gemakkelijk een test af te leggen om te screenen op bloed in de stoelgang. Alle gewesten van ons land bieden deze test aan via een tweejaarlijkse persoonlijke uitnodiging. (Brussel: www.Bruprev.be; Wallonië: www.ccref.org; Vlaanderen: https://www.cvko.vlaanderen/)

Behoor je tot risicogroepen (een erfelijke mutatie zoals familiare adenomateuze polyposis of syndroom van Lynch, een persoonlijke of familiale voorgeschiedenis van poliepen en/of darmkanker, een ontstekingsziekte van het spijsverteringskanaal – ziekte van Crohn of rectocolitis), of merk je waarschuwingssignalen zoals de aanwezigheid van bloed in de stoelgang, een onverklaarbare en langdurige wijziging in de stoelgangfrequentie, buikpijn of onverklaarbaar gewichtsverlies, leg dan een afspraak vast bij onze professionals. Zij plannen je snel in voor een coloscopie.

  • Consultaties gastro-enterologie:
    • Jules Bordet Instituut +32 (0)2 541 34 80
    • Erasmeziekenhuis +32 (0)2 555 35 04
  • Consultatie voor screening: Jules Bordet Instituut (indien geen symptomen): +32 (0)2 541 30 55

Sensibilisering met behulp van een reusachtige dikke darm en een mini-expo
Maart is de maand van sensibilisering voor colorectale of darmkankers. Daarom pakken het Erasmeziekenhuis en het Jules Bordet Instituut uit met een sensibiliseringsactie met behulp van een kolossale dikke darm. Je kunt samen met gezondheidsprofessionals doordringen in de binnenkant van de structuur om te ontdekken hoe dit orgaan er in 3D uitziet, en om beter te begrijpen waarom en hoe je jezelf kunt/moet beschermen tegen darmkankers, die tot de dodelijkste kankertypes in België behoren. Afspraak op 20 maart in het Erasmeziekenhuis, en op 21 maart in het Jules Bordet Instituut, telkens van 9 tot 16 uur.

PERSCONTACTEN   

OVER HET JULES BORDET INSTITUUT
Het Jules Bordet Instituut is een geïntegreerd, multidisciplinair centrum dat uniek is in België. Dit autonome ziekenhuis heeft zich volledig toegelegd op kankeraandoeningen.  
Al 80 jaar biedt het Jules Bordet Instituut zijn patiënten het kruim van de diagnostische en therapeutische strategieën om kanker te voorkomen, te screenen en actief te bestrijden. Het Instituut streeft een drievoudige missie na: zorgverstrekking, onderzoek en onderwijs. Onze internationale reputatie lokt de grootste experts op het domein van kanker naar ons Instituut. Dankzij zijn innoverende spirit draagt het Jules Bordet Instituut actief bij tot de ontwikkeling en de ontdekking van nieuwe en belangrijke diagnose- en behandelingstechnieken, en dit om zijn patiënten zo snel mogelijk hiervan te kunnen laten profiteren.  
In mei 2018 ontving het Jules Bordet Instituut voor de tweede keer de officiële accreditatie en certificatie van de OECI (Organisation of European Cancer Institutes) als "Comprehensive Cancer Centre" (geïntegreerd oncologiecentrum). Dit kwaliteitslabel is voorbehouden voor multidisciplinaire oncologische verzorgingsinstellingen die ook onderzoek en opleiding integreren. Het Jules Bordet Instituut is het enige Comprehensive Cancer Center met OECI-accreditatie in België.  
Het Instituut opende op 28 november 2021 de deuren van zijn nieuwe gebouw op de ULB-campus in Anderlecht: 80.000 m², volledig gewijd aan een optimaal aanbod aan verzorging, onderzoek en opleiding op het domein van de oncologie, maar ook gericht op het welzijn van de patiënt. Het Instituut telt 250 ziekenhuisbedden naast 43 bedden in de dagkliniek.  
Het Jules Bordet Instituut maakt deel uit van de HUB, de koepel van Brusselse Academische Ziekenhuizen waartoe naast het Jules Bordet Instituut ook het Erasmusziekenhuis en het Universitair Kinderziekenhuis Koningin Fabiola behoren. Deze academische ziekenhuisgroepering met internationale faam garandeert, met name dankzij nieuwe investeringen, voor iedereen toegankelijke verzorging van topkwaliteit, evenals uitmuntendheid in onderzoek en onderwijs.  
www.bordet.be

Over het Erasme Ziekenhuis
Het Erasme Ziekenhuis is gevestigd op de Erasme ziekenhuis-faculteitscampus, die de Faculteit der Geneeskunde (ongeveer 3500 studenten), de Faculteit der Motorische Wetenschappen (ongeveer 1100 studenten) en de School of Public Health (ongeveer 600 studenten) omvat. Het in 1977 geopende ziekenhuis met een capaciteit van 1.048 bedden ontvangt jaarlijks 25.000 tot 30.000 patiënten en heeft 350.000 tot 400.000 consulten.   
Meer dan 4.000 medewerkers, in 80 verschillende beroepen, dragen dagelijks bij aan het verlenen van zorg in het teken van ambitie, excellentie en welzijn.  De polikliniek van Lothier en 2 externe centra (het Centrum voor Traumatologie en Revalidatie - CTR en het Centrum voor Geriatrische Revalidatie - CRG) completeren het zorgaanbod. 
www.erasme.ulb.ac.be

OVER HET H.U.B  
Het H.U.B (Hôpital Universitaire de Bruxelles) is het Academisch Ziekenhuis van de ULB (Université Libre de Bruxelles) en sinds 2021 de koepel van het Jules Bordet Instituut, het Erasmusziekenhuis en het Universitair Kinderziekenhuis Koningin Fabiola.  
Dit referentiecentrum op internationaal niveau is gevestigd in het hart van het Brussels Gewest. Het H.U.B biedt algemene, oncologische en pediatrische zorgen van hoge kwaliteit aan.  
Deze uitmuntende verzorging die binnen ieders bereik ligt, wordt verrijkt met, en gevoed door een tweeledige instroom van wetenschappelijk onderzoek en onderwijs voor het verzorgingspersoneel van morgen.  
Het H.U.B telt in 2022 meer dan 6000 medewerkers die zich laten inspireren door de centrale waarden Patiëntenbelang, Respect, Engagement, Solidariteit, Diversiteit en Inclusie, Vrij Onderzoek. 
www.hubruxelles.be