Overslaan en naar de inhoud gaan

Vermindering van het risico op terugval van borstkanker

Persbericht (03/05/2018)

De toediening van een ontstekingsremmer bij de verwijdering van de primaire tumor vermindert het risico op terugval van borstkanker bij patiënten met overgewicht of obesitas

3 mei 2018 Christine Desmedt, onderzoekster aan het Instituut Jules Bordet, in samenwerking met de VUB, de UCL en Elia Biganzoli van de Istituto Nazionale dei Tumori en de Universiteit van Milaan, publiceerde op 30 april in “The Journal of the National Cancer Institute” een onderzoek dat wijst op de voordelen van het vóór de ingreep toedienen van een ontstekingsremmer, ketorolac, tijdens de verwijdering van de primaire borstkankertumor bij patiënten met overgewicht of obesitas. Deze resultaten bieden grote mogelijkheden voor het onderzoek en voor patiënten met borstkanker.

Een vermindering van terugval van borstkanker dankzij ketorolacChristine Desmedt
De chirurgische verwijdering van de primaire tumor is een essentieel bestanddeel van de behandeling van borstkanker. Door de primaire tumor te verwijderen kunnen echter mechanismen worden ingeschakeld die de kankercellen activeren die zich reeds in het lichaam hebben verspreid vóór de operatie. Er werd inderdaad aangetoond dat dit fysiologische wijzigingen teweegbrengt, waaronder ontstekingsreacties. Het gaat namelijk om het probleem van de rustperiode van de tumor zoals aangetoond in de oorspronkelijke studies van Romano Demicheli in samenwerking met Elia Biganzoli, die samen met Christine Desmedt respectievelijk eerste en laatste auteur zijn van deze nieuwe studie.

Er is trouwens al gebleken dat door een hoge BMI (body mass index) de ontsteking nog kan toenemen. In de loop van de laatste decennia is obesitas een wereldwijd probleem geworden. Volgens de laatste schattingen heeft 50% van alle Belgische vrouwen overgewicht of obesitas. De onderzoekers van het Instituut Jules Bordet, in samenwerking met de VUB, de UCL en de Istituto Nazionale dei Tumori en de Universiteit van Milaan, wilden daarom weten of het toedienen van een ontstekingsremmende injectie tijdens de excisie van borstkankers de ontwikkeling van metastasen na de operatie zou kunnen verminderen, in functie van de BMI van de patiënten, waarmee eerdere resultaten van Patrice Forget van de VUB werden aangevuld. We hebben twee verschillende ontstekingsremmers getest (ketorolac en diclofenac) en de resultaten tonen aan dat toediening van ketorolac vóór de operatie geassocieerd wordt met een daling van vroegtijdige terugval bij patiënten met een hoog BMI.

Een onderzoek met mooie vooruitzichten
Dit onderzoek toont een belangrijke herpositionering aan van ketorolac bij de pre-operatieve behandeling van patiënten met borstkanker en een hoog BMI. Het zou mogelijk even doeltreffend en goedkoper zijn dan de adjuvante systemische kankerbehandelingen. Dit zou dus een grote vooruitgang kunnen zijn, niet alleen voor onze streken, maar ook voor armere landen of landen waar de behandeling van borstkanker minder vergevorderd is. Het doel is nu om deze resultaten te valideren in het kader van een prospectief klinisch onderzoek. 

 • Referenties van het onderzoek
  “Potential benefit of intra-operative administration of ketorolac on breast cancer disease recurrence according to the patient’s body mass index” verschenen op 30 april 2017 in het wetenschappelijke tijdschrift  “Journal of the National Cancer Institute”.
 • Financiering van het onderzoek: 
  De Vrienden van het Instituut Jules Bordet en de “Association Italienne de Recherche contre le Cancer (AIRC)”.
 • Bijlage
  Foto van Christine Desmedt, PhD, Bio-Ingenieur en onderzoekster in het Laboratorium voor Translationeel Borstkankeronderzoek (BCTL) van het Instituut Jules Bordet, geleid door Prof. Christos Sotiriou, MD, PhD, Maître de Recherche FNRS, Directeur van het BCTL. Het BCTL maakt deel uit van het U-CRC (ULB Cancer Research Center) 
   
 • Perscontact - Instituut Jules Bordet
  • Ariane van de Werve
   • GSM: +32.48617 33 26
   • E-mail : ariane.vandewerve@bordet.be
   • www.bordet.be