Overslaan en naar de inhoud gaan

Het Jules Bordet Instituut krijgt de OECI-accreditatie

Persbericht (25/06/2018)

Het Jules Bordet Instituut krijgt de OECI-accreditatie, een op Europees niveau erkend kwaliteitslabel

Brussel, 25 juni 2018 – De accreditatie werd reeds in mei van dit jaar verleend, maar op vrijdag 22 juni kreeg het Jules Bordet Instituut ook de officiële erkenning als “Comprehensive Cancer Centre” (‘geïntegreerd centrum voor kankerbestrijding’) van de OECI. Het Instituut werd in 2012 al een eerste keer geaccrediteerd. Het gaat hier om een kwaliteitslabel, voorbehouden voor de instellingen die naast multidisciplinaire kankerbehandeling van hoog niveau ook grensverleggend onderzoek en opleiding voor zorgprofessionals integreren. Het Jules Bordet Instituut is het enige “Comprehensive Cancer Centre” in België. In een dergelijk Comprehensive Cancer Centre mag de patiënt rekenen op de meest innoverende preventie-, diagnose- en behandelingsmethodes, en wordt hij omringd door hooggeschoold en specifiek in kankerpathologieën gespecialiseerd personeel.

Wie of wat is de OECI?
De OECI (Organisation of European Cancer Institutes) is het Europese netwerk van kankercentra. De OECI verenigt 93 instellingen in heel Europa om de kwaliteit van de zorgverstrekking te verbeteren en de strijd tegen kanker beter te organiseren op Europees niveau, dankzij goede samenwerking tussen de leden. De accreditatie van de Europese kankercentra steunt op kwaliteitsstandaarden die een continue verbetering van de dienstverlening aan patiënten beogen. De OECI heeft hiertoe naast een accreditering ook een certificering van Europese kankercentra volgens 2 types ontwikkeld: de “Clinical Cancer Centres” die zich vooral toeleggen op verzorging van patiënten, en de “Comprehensive Cancer Centres” die naast deze dagelijkse zorgverstrekking ook onderzoek en onderwijs integreren.

Accreditatie 2018
Het Jules Bordet Instituut ontving in 2012 een eerste keer de certificatie en accreditatie van de
OECI. Dat was toen een primeur voor België. Het Instituut kreeg ook een lijst van aanbevelingen om de kwaliteit van zijn onderzoek en van de zorgverlening aan patiënten verder te verbeteren. Vijf jaar later ontvangt het Jules Bordet Instituut de bevestiging van zijn accreditatie (mei 2018), met een officiële overhandiging op 22 juni in Poznan (Polen) tijdens de OECI Oncology Days 2018. Dit is een mooie erkenning voor al wie zich dagelijks volledig inzet voor het welzijn van de patiënten!

De besluiten van de evaluatie die de OECI heeft uitgevoerd en die hebben geleid tot de accreditatie van het JBI, benadrukken vooral de volgende elementen:

  • De kwaliteit van de multidisciplinaire zorgverstrekking
  • De kwaliteit en de organisatie van het klinisch onderzoek
  • De kwaliteit van de psycho-oncologische raadplegingen, aangeboden aan de patiënten
  • De kwaliteit van de tumorenbank die tot de grootste van België behoort en die ongelofelijk rijk gestoffeerd is om het onderzoek voort te helpen
  • De nauwkeurigheid en de doeltreffendheid van de opsporingsdienst

“Van de 93 kankercentra die aangesloten zijn bij de OECI, werden er tot vandaag 17 geaccrediteerd als Comprehensive Cancer Centre. In België genieten wij vandaag als enige de OECI-erkenning als Comprehensive Cancer Centre. We zijn bijzonder blij en trots over deze nieuwe accreditering die het resultaat is van de constante inzet vanwege al het personeel van het Jules Bordet Instituut voor de kwaliteit van de zorgverstrekking aan patiënten en voor de integratie van de opleiding en de onderzoeksprogramma’s in de zorgverlening. Dit is een mooie bekroning voor al het werk van het personeel van het Instituut dat zich elke dag opnieuw volledig inzet voor het welzijn van de patiënten!", zegt dr. Dominique de Valeriola, algemeen medisch directeur van het Jules Bordet Instituut.

Continu verbeteren is de boodschap
Wie het accreditatieprogramma van de OECI wil volgen, engageert zich voor een proces van continue kwaliteitsverbetering en legt zichzelf meteen ook nieuwe doelstellingen op voor de komende jaren. Het Instituut wil onder meer zijn klinische werkwijzen perfectioneren om de opvolging van de patiënten te vergemakkelijken en de kwaliteit ervan te verbeteren. Het stopt ook veel energie in de continue ontwikkeling van zijn “survivorship”-programma: de bundeling van alle professionele hulp die een patiënt nodig kan hebben na zijn behandeling. Dit betreft zeer diverse domeinen zoals herinschakeling in zijn werk, vruchtbaarheid, psychologisch welzijn, hulp aan het gezin en de naaste kring. Het Instituut biedt in dit verband vele consultaties aan, naast begeleiding van groepen, en zou graag nog verder willen gaan in deze essentiële steun voor patiënten na de behandeling. We vermelden ook het project “patiënten-partners” dat onlangs werd gelanceerd en waarmee het Jules Bordet Instituut steeds meer patiënten wil betrekken in zijn plannen om de kwaliteit van zijn zorgverstrekking en onderzoek verder te verbeteren.