Overslaan en naar de inhoud gaan

Roze oktober, een maand in het teken van borstkanker

Pers bericht (30/09/2022) 

ROZE OKTOBER, EEN MAAND IN HET TEKEN VAN BORSTKANKER
Het Academisch Ziekenhuis Brussel (H.U.B) steunt meer dan ooit de strijd tegen borstkanker

30/09/2022 - Borstkanker treft in België elk jaar meer dan 10.000 vrouwen en is van alle kankers de belangrijkste doodsoorzaak bij vrouwen. Het H.U.B (Academisch Ziekenhuis Brussel) dat het Jules Bordet Instituut, het Erasmusziekenhuis en het Universitair Kinderziekenhuis Koningin Fabiola verenigt, lanceert live en online meerdere acties om in deze oktobermaand de strijd tegen borstkanker te promoten.

Breast Cancer

BORSTKANKER IS EEN REALITEIT VOOR ÉÉN VROUW OP ACHT
In België tellen we elk jaar meer dan 10.000 nieuwe borstkankerdiagnoses. Borstkanker is de meest voorkomende vorm van kanker bij vrouwen. Van alle kankers is borstkanker ook de belangrijkste doodsoorzaak bij deze populatie. Hoewel momenteel één vrouw op acht in haar leven af te rekenen krijgt met deze pathologie, nemen de overlevingskansen voortdurend toe dankzij de steeds vroegere opsporing van de tumor, nieuwe behandelingen en nieuwe benaderingen. De waarschijnlijkheid van overleving na 5 jaar bedraagt 90% of hoger, zeker als de ziekte in een vroeg stadium wordt vastgesteld. De cijfers bewijzen het belang van screening, individueel zelfonderzoek van de borsten, consultatie van de gynaecoloog, de Mammotestcampagnes en andere screeningcampagnes voor borstkanker.

ACTIES TIJDENS DE MAAND OKTOBER: LIVE EN ONLINE
Het H.U.B (Academisch Ziekenhuis Brussel) dat het Jules Bordet Instituut, het Erasmusziekenhuis en het Universitair Kinderziekenhuis Koningin Fabiola verenigt, ondersteunt meer dan ooit de strijd tegen borstkanker. Naast de permanente versieringen in de drie ziekenhuizen gedurende de hele maand oktober zijn er verschillende acties gepland :

  • Op maandag 3 oktober schildert de Belgische kunstenaar Christophe de Fierlant live een kunstwerk om zijn steun aan de sensibilisering voor borstkanker te concretiseren. Hij beoogt een kunstwerk vol hoop, een oproep om te genieten van het leven want “elke dag telt”. Het thema kanker in het algemeen ligt deze kunstenaar na aan het hart. Hij zal zijn unieke kunstwerk daarom live in groot formaat realiseren in de grote hal van het Jules Bordet Instituut, met muzikale omlijsting. Dit werk vormt zijn persoonlijke bijdrage in het grote gevecht dat de strijd tegen borstkanker is.
  • Maandag 10 oktober staat in het teken van de aanwezigheid van diverse patiëntenverenigingen binnen het Jules Bordet Instituut. Hun leden zullen postvatten in de grote hal met het oog op ontmoetingen met patiënten, hun naasten en zorgverleners.
  • De hele maand oktober kunt u online informatie en specifieke actualiteit inzake borstkanker (cijfers, onderzoek, …) ontdekken. Afspraak op de websites en de sociale media van de diverse ziekenhuizen: H.U.B (Academisch Ziekenhuis Brussel), Jules Bordet Instituut, Erasmusziekenhuis en UKZKF.

Deze evenementen, actualiteiten en informatie getuigen van de expertise van het Academisch Ziekenhuis Brussel (H.U.B) op het domein van specifieke oncologie van topniveau en innovatie. Een ziekenhuis met een engagement, dat zo dicht mogelijk bij zijn patiënten wil staan, om ze de meest toegankelijke zorgverlening van de hoogste kwaliteit aan te reiken.

OVER HET H.U.B
Het H.U.B (Academisch Ziekenhuis van Brussel) is de koepel van het Jules Bordet Instituut, het Erasmusziekenhuis en het Universitair Kinderziekenhuis Koningin Fabiola (UKZKF). Deze grote universitaire ziekenhuisgroep werd in 2021 opgericht op initiatief van de Stad Brussel en de ULB (Université Libre de Bruxelles). Het H.U.B garandeert zowel gezondheidszorg van hoge kwaliteit binnen ieders bereik als uitmuntendheid in opleiding en onderzoek.
Het H.U.B telt 1.420 ziekenhuisbedden en meer dan 6.000 personeelsleden, onder wie 841 artsen in voltijds verband en 3.975 niet-medici in voltijds verband.
Het H.U.B koestert de ambitie om al zijn teams een aantrekkelijke werkomgeving aan te bieden, met uitgebreide kansen voor hun ontplooiing, opleiding en loopbaan, en om tegelijk het voortbestaan en dus de financiële leefbaarheid van het geheel te garanderen.
www.hubruxelles.be