Overslaan en naar de inhoud gaan

Het nieuwe Jules Bordet Instituut, 10.000 m² bestemd voor kankeronderzoek

12/03/2021

Het nieuwe Jules Bordet Instituut, 10.000 m² bestemd voor kankeronderzoek

De 4e verdieping van het nieuwe Jules Bordet Instituut is volledig bestemd voor translationeel kankeronderzoek. Het is de bedoeling de kankerpathologie beter te begrijpen om ze beter te behandelen, meer bepaald door een actieve bestudering van de werking en interactie van kankercellen en van de tumorale micro-omgeving. Het platform voor onderzoekslaboratoria zal ook beschikken over state-of-the-art uitrusting voor weefselbeeldvorming, celbiologie, microdissectie en tumorale genoomsequencing. Deze staan ter beschikking van alle onderzoekers. Aan de zijde van het klinisch onderzoek komen er nieuwe entiteiten en een versterking van de teams met het oog op verbetering en personalisering van de therapeutische schema’s, maar ook voor de ontwikkeling van nieuwe kankermedicaties die steeds doeltreffender worden tegen de tumoren. De schikking van de onderzoeksplatformen in het nieuwe Jules Bordet Instituut, in de onmiddellijke nabijheid van de verdiepingen en entiteiten voor hospitalisatie, maakt het mogelijk de onderzoekers te integreren in het hart van de medische praktijk en tot bij de patiënt zelf. Deze configuratie bevordert de multidisciplinariteit en het overleg tussen onderzoekers en artsen, om de patiënten altijd de meest innoverende en gepersonaliseerde antitumorbehandelingen te kunnen aanbieden.

“Stel je aan de ene kant artsen voor, die bij het bed van hun patiënt(e) knokken om de kanker te doen wijken, en aan de andere kant van de muur de onderzoekers in de laboratoria die de kanker van alle kanten bestuderen: translationeel onderzoek is de ‘brug’ waarmee ze elkaar ontmoeten, hun vaststellingen delen en hypotheses bepalen die aan de ene of de andere kant getest moeten worden. In het nieuwe Jules Bordet Instituut is deze brug geen wankel houten vlondertje maar een enorm ontmoetingsplatform dat de ‘katalysator’ moet worden voor belangrijke ontdekkingen in het belang van onze patiënten.” - Prof. Martine Piccart, Wetenschappelijk Directeur.

Het Jules Bordet Instituut, geïntegreerd referentiecentrum in de strijd tegen kanker, verwelkomt u vanaf november 2021 op de ULB-site in Anderlecht.

New Bordet   New Bordet  

  Photo's door Marc Detiffe
© Marc Detiffe (detiffe.com)

Meer info : Een nieuwe gebouw voor het Jules Bordet Insituut