Overslaan en naar de inhoud gaan

Bob Pinedo Cancer Care Award 2018

Persbericht (23/11/2018) 

Prix Bob PinedoProfessor Martine Piccart ontvangt in Nederland de Bob Pinedo Cancer Care Award 2018.

23/11/2018 - Professor Martine Piccart, Directeur Wetenschappelijk Onderzoek aan het Jules Bordet Instituut, ontving op 22 november de Bob Pinedo Cancer Care Award 2018 van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen. Deze prijs bekroont haar belangrijke wetenschappelijke bijdrage op het domein van borstkanker, de behandeling ervan en het klinisch onderzoek naar kanker.

De Bob Pinedo Cancer Care Award van de KNAW (Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen) wordt om de twee jaar uitgereikt aan een wetenschapper die zich onderscheidt in het kankeronderzoek. De prijs draagt de naam van Bob Pinedo, een Nederlands oncoloog en vorser. De persoon die deze prestigieuze prijs in de wacht sleept, ontvangt een bedrag van 100.000 euro, te besteden aan wetenschappelijke onderzoeksactiviteiten.

De belangrijke bijdrage van professor Martine Piccart in het borstkankeronderzoek hoeft nauwelijks betoog. Zij stond aan de wieg van de Breast International Group (BIG), het grootste wereldwijde netwerk voor klinisch borstkankeronderzoek. Via dit netwerk nam ze het initiatief voor onderzoek dat de doeltreffendheid aantoonde van de combinatie van een chemotherapie met Traztuzumab bij de behandeling van borstkankers van het type HER2+. Deze proteïne herkent de kankercellen, hecht zich erop vast en verhindert ze om te groeien en zich te splitsen. Dergelijke behandeling kan het risico van terugkeer van de aandoening en dus van overlijden als gevolg van deze vorm van kanker met 40% verminderen. Professor Piccart is de drijvende kracht achter heel wat onderzoek, zoals onlangs nog AURORA, dat de moleculaire oorzaken in de metastatische borstkankers onderzoekt. 

Deze prijs vormt een mooie erkenning voor al haar werk en haar onbetwiste bijdrage aan het onderzoek naar borstkanker en zijn behandelingsvormen.

Bijgevoegd : foto van de Bob Pinedo Cancer Care 2018 uitreiking aan Professor Martine Piccart, Symposium Cancer Center Amsterdam, Amstelzaal, UMC Amsterdam, Location VUMC.

Perscontact (Jules Bordet Instituut)