Overslaan en naar de inhoud gaan

Kankerscreening: meer afspraakmogelijkheden om uw risicoprofiel te bepalen en uw gezondheid in handen te nemen

News (12/07/2023)

Kankerscreening: meer afspraakmogelijkheden om uw risicoprofiel te bepalen en uw gezondheid in handen te nemen

Het Jules Bordet Instituut breidt zijn aanbod voor kankerscreening verder uit: u kan nu ook terecht in de polikliniek Lothier (Brussel-Centrum) voor deze consultaties. Kankerscreening zou in België deel moeten uitmaken van de routine bij een ‘gezondheidscheck-up’: dát is de doelstelling van het Centrum voor Preventie en Vroegtijdige Opsporing van Kanker. Zo krijgt iedereen de kans om zijn of haar individuele risico’s (familiale antecedenten, levensstijl, leeftijd, ...) in kaart te laten brengen maar ook de jaarlijkse follow-up van die risico’s te verankeren. Elk individu krijgt bovendien advies ter verbetering van zijn levensstijl om de kansen op ontwikkeling van een kanker te verminderen.

Met een screening anticipeer je op je eigen risico’s
”Als alles goed gaat, krijg je om de twee jaar een check-up, met adviezen en middelen om eventueel je levensstijl bij te sturen. Loop je een risico, dan stellen we een gerichtere follow-up voor, altijd op maat, naast de middelen om tot actie over te gaan voor je gezondheid en de kanker de pas af te snijden.  Je huisarts wordt uiteraard op de hoogte gehouden”, verduidelijkt dr. Burrion, hoofd van het screeningcentrum in het Jules Bordet Instituut. ”Voorkomen blijft altijd beter dan genezen. Daarom willen we graag méér mensen gebruik laten maken van deze zo eenvoudige reflex voor de openbare gezondheid: laat geregeld een check-up uitvoeren! Als wij klinische symptomen vaststellen, gaan we meteen over tot de diagnose en indien nodig tot de behandeling. Dit alles verloopt in overleg met de huisarts. Preventie en vroegtijdige opsporing zijn onze beste troeven in de strijd tegen kanker ... Voor een nog groter bereik opent het Jules Bordet Instituut een nieuwe screeningpost in het stadscentrum, en dit met de kwaliteit, betrouwbaarheid en menselijkheid die ons handelsmerk vormen.”

Individuele risico’s in kaart brengen en opvolgen
Het Centrum voor Preventie en Vroegtijdige Opsporing van Kanker helpt om oncologische risico’s te beheren. Het is open voor iedereen: voor mensen van wie het risico gekend is én voor mensen zonder bepaald risico. Het Centrum werkt op maat van het individu, altijd met een multidisciplinaire aanpak (medisch, genetisch, sociaal, professioneel, psychologisch). De risico’s worden tijdens de raadpleging geëvalueerd en in kaart gebracht om een individueel profiel op te stellen. Als het om een hoogrisicoprofiel blijkt te gaan, raadt de arts u een intensievere follow-up aan. Bij verdachte symptomen worden aanvullende onderzoeken gepland om een kankerdiagnose te bevestigen of net uit te sluiten. Deze raadpleging is o.a. een buitenkansje voor individueel advies om risico’s terug te schroeven; er kunnen ook gespecialiseerde consultaties voor dermatologie, voeding of roken worden voorgesteld. De kansen op genezing stijgen aanzienlijk als een kanker al in een vroegtijdig stadium wordt aangepakt.

De basis: een gezonde levensstijl en bereidheid tot screening
Minstens 30% van de kankers kunnen worden voorkomen door de juiste reflexen te hanteren: niet roken, minder alcohol drinken, zich beschermen tegen de zon, regelmatige fysieke activiteit, evenwichtige voeding, letten op de lijn en … zich laten screenen. Afhankelijk van uw risicoprofiel identificeert u tijdens de screeningconsultatie met de arts de goede en slechte punten in uw levensstijl. U krijgt tips om uw slaagkansen tegenover mogelijke kankers fors te verhogen. Screening is een van de goede reflexen om zorg te dragen voor de eigen gezondheid.

Ook in Brussel-Centrum kunt u voortaan terecht bij de professionals van ons screeningcentrum 
Vanaf 15 september 2023 kunt u op vrijdagvoormiddag in polikliniek Lothier terecht voor een screeningafspraak. Dit nieuwe consultatieaanbod in het stadscentrum vervolledigt het screeningaanbod dat al beschikbaar is in het Jules Bordet Instituut in Anderlecht. Bedrijven kunnen op beide sites een screeningprogramma voor hun werknemers afspreken. 

Praktische informatie 
Maak een afspraak in het Centrum voor Preventie en Vroegtijdige Opsporing van Kanker: