Overslaan en naar de inhoud gaan

EARLY PANC, pancreaskanker opsporing

Pers bericht van 17/11/2022

“EARLY PANC”: pancreaskanker, opsporing is VAN essentieel BELANG voor mensen met risico

17 november 2022 is Werelddag Pancreaskanker en een uitgelezen gelegenheid voor een screening. Het doel van een gepersonaliseerde opsporing is het grote publiek te informeren en te sensibiliseren voor deze onvoldoende gekende kanker die voortdurend oprukt en nu al 4e staat op de lijst van wereldwijd meest frequente kankers.
Deze onopvallende maar agressieve pathologie behoort vandaag tot de meest geduchte kankers: vaak wordt de diagnose pas in een gevorderd stadium gesteld, wat de behandeling compliceert en de overlevingsverwachting erg versombert.

pancreaskanker opsporing

Een vroegtijdige opsporing kan de overlevingskansen doen stijgen.
Het doel van screening voor pancreaskanker (alvleesklierkanker) is tumoren of hun precursoren in een vroeger stadium vast te stellen bij individuen met verhoogd risico op de ontwikkeling ervan. Op die manier kunnen de mogelijkheden voor chirurgische ingreep met 20% tot 75% worden verhoogd, afhankelijk van het geval, en kan de levensverwachting met 5 jaar stijgen.
Pancreaskanker is niet alleen een kanker met een slechte levensverwachtingprognose! In onze landen stijgt de frequentie ervan: we praten nu over 10-12 gevallen per 100.000 personen. Net zoals dikkedarmkanker, die zich ontwikkelt vanuit poliepen, ontwikkelt pancreaskanker zich vanuit zogenaamd ‘premaligne’ laesies, waarvan sommige in de vorm van cystes op de pancreas (alvleesklier). In 85% van de gevallen wordt de diagnose van pancreaskanker te laattijdig gesteld. Dit verklaart meteen de zeer sombere prognoses. Na een pancreasdiagnose overleeft momenteel slechts 10% van de patiënten nog 5 jaar; slechts 20% van de pancreaskankers wordt gelokaliseerd en kan chirurgisch worden behandeld met het oog op een genezing.

Wie is belanghebbende voor een screening voor pancreaskanker?

  • Elke 50-plusser met een suggestieve familiale voorgeschiedenis, d.w.z. minstens twee verwanten in de 1e graad (ouders, kinderen, broers/zussen) getroffen door een pancreaskanker, of minstens drie verwanten (ongeacht de graad van verwantschap) getroffen door een pancreaskanker.
  • Elke 30-plusser met een al dan niet hereditaire chronische pancreasontsteking, of lijdend aan mucoviscidose.
  • Elke persoon met een hereditaire ontvankelijkheid voor kankers (dikke darm, borst, eierstokken, melanoom) met geïdentificeerde mutaties en minstens één verwant die lijdt aan een pancreaskanker.

Hoe wordt dit probleem aangepakt?
In het Academisch Ziekenhuis Brussel (H.U.B) stellen wij een Fast Track voor (een versneld zorgtraject dat diagnose/opsporing van pancreaskanker beoogt) aan iedere persoon met een klinische verdenking (alarmsymptoom of overtuigende opsporing zoals hoger vernoemd) of met een onverklaarbare radiologische anomalie.

In de praktijk
Naar aanleiding van de Werelddag Pancreaskanker herinneren we aan het belang van een vroegtijdige opsporing en diagnose.
Binnen het Academisch Ziekenhuis Brussel (H.U.B) wordt hiertoe een specifieke consultatie in het teken van opsporing en snelle diagnose van pancreaskanker georganiseerd, en dit op de sites van het Erasmusziekenhuis en het Jules Bordet Instituut. U wordt er geïnformeerd over alle aspecten van het probleem. Uw risico kan hier worden geëvalueerd in termen van genetische factoren.

Wenst u een screening te ondergaan?

  • Erasmusziekenhuis:            
    • Consultatie Gastro-Enterologie en medisch-chirurgische Pancreatologie: +32 (0)2 555 35 04 – +32 (0)2 555 43 50
    • Consultatie Digestieve Oncologie en Opsporing van Digestieve Tumoren: +32 (0)2 555 39 40​​​​
  • Jules Bordet Instituut
    • Consultatie Digestieve Oncologie en Opsporing van pancreastumoren: +32 (0)2 541 34 80
    • Consultatie Oncogenetica: +32 (0)2 555 64 30 – +32 (0)2 555 36 48 – +32 (0)2 555 41 92
  • Polykliniek Le Lotie: +32 (0)2 221 87 11
     
  • PERSCONTACTEN
    • Persverantwoordelijke : Alexandra Cazan
      • E-mail : alexandra.cazan@bordet.be + communication@hubruxelles.be
      • Tel : +32 (0)2 541 38 89
      • Mob : +32 (0) 493 16 74 79
         
    • Persvoorlichter : Gabrielle Vanhoudenhove
      • E-mail : gabrielle.vanhoudenhove@erasme.ulb.ac.be + communication@hubruxelles.be
      • Tel : +32 (0)2 555 83 95

OVER HET H.U.B

Het H.U.B (Hôpital Universitaire de Bruxelles) is het Academisch Ziekenhuis van de ULB (Université Libre de Bruxelles) dat sinds 2021 het Jules Bordet Instituut, het Erasmusziekenhuis en het Universitair Kinderziekenhuis Koningin Fabiola verenigt.
Dit referentiecentrum op internationaal niveau is gevestigd in het hart van het Brussels Gewest. Het H.U.B biedt algemene, oncologische en pediatrische zorgen van hoge kwaliteit aan.
Deze uitmuntende verzorging die binnen ieders bereik ligt, wordt verrijkt met, en gevoed door een tweeledige instroom van wetenschappelijk onderzoek en van onderwijs voor het verzorgingspersoneel van morgen.
Het H.U.B telt in 2022 meer dan 6000 medewerkers die zich laten inspireren door de waarden Patiëntenbelang, Teamspirit, Engagement, Solidariteit, Diversiteit en Inclusie, Vrij Onderzoek.