Vroeger was ondersteunende zorg voorbehouden voor het levenseinde, vandaag staat ze in het Institut Jules Bordet centraal in de behandeling van kanker. En dat al van bij het begin van de behandelingen.
De Kliniek voor Ondersteunende en Palliatieve zorgen levert continue comfortzorg die de symptomen en gevolgen van kanker, en van bepaalde kankerbehandelingen moet verlichten en onder controle krijgen: pijn, spijsverteringsproblemen, psychische of seksuele problemen, huidproblemen, sociaal-economische moeilijkheden, enz.
Het doel van de ondersteunende zorg is drievoudig:
- de levenskwaliteit van de patiënt gedurende het hele parcours van zijn behandeling verbeteren,
- het voortzetten van de behandeling en de therapietrouw bevorderen,
- de terugkeer naar huis bevorderen (als dat mogelijk is).
De Kliniek voor Ondersteunende Zorg werkt rechtstreeks samen met tal van medische en paramedische specialisten, zoals kankerpsychologen, oncogeriaters, maag-en darmartsen, enz. Het centrum heeft een mobiel team en een vaste hospitalisatie-eenheid.
Het mobiele team gaat op verzoek in andere diensten tot bij de patiënt om er advies en informatie te geven aan het verzorgend personeel van het Institut Jules Bordet. Het team neemt ook deel aan bepaalde multidisciplinaire oncologische consults (MOC).
De overbrenging naar de palliatieve eenheid of acute eenheid voor ondersteunende geneeskunde (UASS) wordt voorzien als de symptomen van de patiënt moeilijk onder controle te krijgen zijn en/of als de ondersteunende zorgen te complex zijn om in een traditionele hospitalisatie-eenheid of bij de patiënt thuis te worden toegediend.
Als de curatieve kankerbehandelingen worden stopgezet, is de zorg niet langer ondersteunend, maar wordt ze palliatief. In de mate van het mogelijke en als de patiënt dat wenst, organiseert de kliniek voor ondersteunende zorg zijn terugkeer naar huis. Dat gebeurt in samenwerking met zijn huisarts, zijn familie en een thuiszorgteam.
Het Institut Jules Bordet respecteert de keuze van de patiënten om in waardigheid te sterven. De modaliteiten voor de uitvoering van euthanasie zijn vastgelegd in de wet van 28 mei 2002. Dr. Dominique Lossignol, hoofd van de dienst ondersteunende zorg, is coördinator van het Franstalige forum EOL (‘End of Life’) dat de zorgteams opleidt en ze informatie verschaft over vragen rond het levenseinde en euthanasie, en dat zowel op juridisch, medisch als ethisch vlak. Dr. Dominique Lossignol staat in voor de medisch-ethische consults van het Institut Jules Bordet.
De artsen van de Kliniek voor Ondersteunende Zorg vervullen ook onderwijsopdrachten. Ze geven les rond pijnbestrijding en palliatieve zorgen aan studenten geneeskunde, artsen, verpleegkundigen en psychologen.
Dr. Lossignol onderwijst ethiek en deontologie aan de faculteit van geneeskunde van Bergen, aan de Prigogine hogeschool in Brussel en aan het CPSI. Hij houdt ook regelmatig voordrachten voor het grote publiek.
Onderzoeksprojecten
Project 1
Narratieve ethiek en levenseinde in het kader van de vraag naar euthanasie
- Project leider : Lossignol D
- Studie in het kader van een thesis
- Financiering : «Association Jules Bordet»
Ons team
Diensthoofd
-
De team
- Isabelle Libert, arts
- Annie Drowart, medische oncoloog, mobiele ondersteunenden zorgeenheid
- Myriam Obiols Portis, hoofdverpleegkundige
Wetenschapelijke artikelen
Efficacy and Safety of Lanreotide Autogel in the Treatment of Clinical Symptoms Associated With Inoperable Malignant Intestinal Obstruction: A Prospective Phase II Study.
Auteurs : Duck L, Demolin G, DHondt L, Dopchie C, Hendrickx K, Lannoye B, Bastin F, Lossignol D, Hamdan O, Lybaert W, Vandenhaute V, Regnault B, De Ruyter V, Geboes K
Jaar : 2021
Journal : Clin Ther
Traitements psychopharmacologiques. In D. Razavi & N. Delvaux (Eds.), Psycho-oncologie: Concepts théoriques & interventions cliniques. Elsevier Masson.
Auteurs : Razavi D, Reich M, Farvacques C, Ronson A, Stefos G
Jaar : 2019
Journal : Psycho-oncologie
Volume : -
Pagina's : -
Confusion mentale. In D. Razavi & N. Delvaux (Eds.), Psycho-oncologie: Concepts théoriques & interventions cliniques. Elsevier Masson.
Auteurs : Reich M, Razavi D, Lossignol D, Delvaux N
Jaar : 2019
Journal : Psycho-oncologie
Volume : -
Pagina's : -
Formation des soignants à la relation et à la communication. In D. Razavi & N. Delvaux (Eds.), Psycho-oncologie: Concepts théoriques & interventions cliniques (2 ed., pp. 447-457). Elsevier Masson.
Auteurs : Peternelj L, Delevallez F, Delvaux N, Marchal S, Libert I, Liénard A, Merckaert I, Razavi D
Jaar : 2019
Journal : Psycho-oncologie
Volume : -
Pagina's : -
Décisions de fin de vie. In D. Razavi & N. Delvaux (Eds.), Psycho-oncologie: Concepts théoriques & interventions cliniques. Elsevier Masson.
Auteurs : Razavi D, Vandueren M, Dauchy S, Lewis F, Lossignol D, Datso C, Delvaux N
Jaar : 2019
Journal : Psycho-oncologie
Volume : -
Pagina's : -