Overslaan en naar de inhoud gaan

Behandeling met radiofarmaceutica (theranostica)

Laten we samen dit onderwerp verkennen
 
Prof Carlos Artigas,
Nucleaire geneeskunde

De theranostische benadering is een aanpak op basis van gevectoriseerde interne radiotherapie, waarbij hetzelfde farmaceutische middel met zowel diagnostische als therapeutische eigenschappen wordt gebruikt, door gewoon de isotoop te vervangen. Via de diagnostische beeldvorming kan zo eerst worden gecontroleerd of het therapeutische doel aanwezig is voordat de behandeling aan de patiënt wordt toegediend. Deze methode is een van de doelgerichte therapieën die in de oncologie worden gebruikt om de geneeskunde te personaliseren. Voor prostaatkanker zijn de goedgekeurde en gebruikte isotopen radium-223 en lutetium-177-PSMA. Ze worden intraveneus geïnjecteerd en richten zich op specifieke structuren in de kankercellen om die lokaal te bestralen. De impact op gezond weefsel wordt daarbij tot een minimum beperkt.

De revolutie in radiofarmaceutische behandelingen

Theranostische behandelingen, in het bijzonder met lutetium-177-PSMA, hebben een revolutie teweeggebracht in de behandeling van gevorderde prostaatkanker. Recente klinische onderzoeken, met name de VISION- en TheraP-studies, hebben de werkzaamheid ervan voor de behandeling van uitgezaaide castratieresistente kanker (mCRPC) gevalideerd. De behandeling van die patiënten is bijzonder complex omwille van de snelle progressie van de ziekte ondanks hormonale behandelingen en de frequente resistentie tegen standaardbehandelingen zoals chemotherapie.

De Willy Grégoir Kliniek voor prostaatkankers en de afdeling Nucleaire Geneeskunde van het Jules Bordet Instituut hebben actief meegewerkt aan de VISION-studie. We zijn dan ook nauw betrokken bij het onderzoek naar deze innovatieve behandelingsoplossingen.