Overslaan en naar de inhoud gaan

Wetenschappelijk Verslag 2022 van het Jules Bordet Instituut

Nieuws (16/03/2023)

Het Jules Bordet Instituut publiceert zijn Wetenschappelijk Verslag – Editie 2022

Rapport scientifique 2022 - institut Jules BordetGeavanceerd onderzoek en ambitieuze plannen in dienst van de strijd tegen kanker

Translationeel onderzoek en klinisch onderzoek behoren tot het DNA van het Jules Bordet Instituut. Het is een basisdoelstelling om de nieuwe ontdekkingen uit al dit onderzoek snel tot aan het bed van de patiënt te brengen. Het Wetenschappelijk Verslag 2020–2022 weerspiegelt de geest van engagement en samenwerking bij de zorgprofessionals, de onderzoekers en de administratieve ondersteuningsteams van het Instituut, maar ook bij de patiënten. Zij vertrouwen volledig op onze teams en ze werken vrijwillig en als echte partners mee aan de klinische proeven.

Het is onze doelstelling om een holistische en individuele benadering aan te bieden, gefocust op de verschillende aspecten van patiëntenzorg, zowel medisch als niet-medisch. In de voorbije jaren hebben we onze inspanningen geconcentreerd rond de identificatie van de krachten van het Jules Bordet Instituut. Op die manier ontwikkelen we onderzoeksprojecten die bedoeld zijn om de kankerpatiënten te begeleiden en zo tegemoet te komen aan hun meest kritieke behoeften. De prioriteiten van deze projecten worden bepaald volgens diverse criteria: (i) ze zorgen voor concrete veranderingen in de klinische praktijk, (ii) ze vergen een academische bijdrage en (iii) ze komen tegemoet aan de multidisciplinaire aspecten.

De onderzoeksagenda van het Jules Bordet Instituut voor 2020-2022 omvat dan ook vier pijlers: het ontleden en begrijpen van de heterogeniteit van de tumor; het bijdragen tot individuele en precieze oncologie; het bevorderen van innovatie in het beheer van kanker; het ontwikkelen van nieuwe benaderingen met betrekking tot autonomisering van patiënten en hun welzijn.

De recente verhuizing van het Instituut naar de academische campus van de ULB (Université Libre de Bruxelles) levert ons al het potentieel om krachtige synergieën te ontwikkelen met het universitair ziekenhuis Erasme en met de gezondheidszorgfaculteiten van de universiteit, meer bepaald hun universitaire laboratoria. De campus vormt een unieke plek waar alle actoren kunnen handelen ter bevordering van het translationeel en klinisch onderzoek, de basis voor innovatieve zorgverlening en innovatief onderwijs zonder weerga. Het Jules Bordet Instituut zet zijn ontwikkeling voort en voedt ook zijn eerdere initiatieven ter bevordering van het academisch onderzoek, meer bepaald via EORTC (European Organisation voor Research & Treatment of Cancer), BIG (Breast International Group) en het Oncodistinct-netwerk. In deze context is ook de ondersteunende rol van de Association Jules Bordet voor het kankeronderzoek van cruciaal belang.

Het nieuwe Jules Bordet Instituut én de toenadering tussen de 3 ziekenhuizen binnen het H.U.B (academisch ziekenhuis Brussel) leveren onze onderzoeksteams en onze huidige en toekomstige universitaire of privépartners (in België en in het buitenland) een brede waaier aan mogelijkheden, altijd met de gemeenschappelijke doelstelling om nieuwe strategieën te ontdekken in de strijd tegen kanker en zijn gevolgen voor patiënten en hun verwanten!