Overslaan en naar de inhoud gaan

Strijd tegen tabak en roken nog moeilijker door e-sigaret en 'vapen'!

Persbericht (31/05/2024) 

Strijd tegen tabak en roken nog moeilijker door e-sigaret en 'vapen'!

Naar aanleiding van de Werelddag Zonder Tabak waarschuwt Martial Bodo (tabacoloog in het Jules Bordet Instituut) de jongeren voor de gevaren van het ‘vapen’.

Brussel, 31 mei 2024 - Het fenomeen ‘vapen’ (roken met elektronische wegwerpsigaret) is intussen al niet meer zo nieuw op de Belgische markt. Gezondheidsprofessionals verfoeien deze nieuwe trend die jongeren ertoe aanzet om te beginnen roken. Bij jongeren hebben e-sigaretten helaas een positief imago dankzij hun zoete smaak, kleurrijke verpakkingen, haalbare kostprijs en coole uitstraling in de sociale media.

Het opstapje naar nicotineverslaving
Achter dat onschuldige uiterlijk schuilt een problematiek die veel ernstiger is dan men denkt. Wie eenmaal begonnen is met vapen, schakelt gemakkelijker over naar roken. Het verslavingsrisico is zeer hoog, vanaf de vertrouwde handeling tot en met de nicotine. Nicotine is bijzonder verslavend maar kan ook het cardiovasculaire systeem aantasten. e-Sigaretten kunnen tot 20 mg/l nicotine bevatten: dat is zelfs meer dan in gewone sigaretten. Voor jongeren is er het risico dat ze verslaafd geraken aan nicotine én dat ze overschakelen naar de klassieke consumptie van tabak. Voor verstokte rokers kunnen e-sigaretten eventueel een alternatief vormen voor tabak, maar voor niet-rokers zijn ze een regelrecht paard van Troje, de snelweg naar algemeen tabaksgebruik”, legt Martial Bodo uit.

Een vapeverbod in België
Heel wat kankers worden bevorderd door actief en passief roken. Tabaksgebruik behoort tot de belangrijkste vermijdbare oorzaken voor ziekte en sterfte. “Het is belangrijk om rokers te doen stoppen met het gebruik van elk tabaksproduct, maar het is minstens even belangrijk dat niet-rokers er niet mee beginnen”, benadrukt Martial Bodo. België positioneert zich als een pionier in deze strijd. Minister Frank Vandenbroucke (Volksgezondheid) heeft inderdaad al diverse drastische maatregelen genomen, zoals het verbod op de verkoop van elektronische wegwerpsigaretten vanaf 1 januari 2025. Dat verbod op de e-sigaret is weer een stap naar een tabaksvrije generatie.

Het Jules Bordet Instituut begeleidt rokers met een specifiek team van professionals
Het is nooit te laat om te stoppen met roken en de nicotineverslaving te overwinnen. Als ‘Center of Excellence’ in de kankerbestrijding voert het Jules Bordet Instituut strijd tegen tabaksgebruik. Een team van tabacologen begeleidt en ondersteunt al wie dat wil om definitief af te rekenen met tabak. De consultaties kunnen plaatsvinden in het Instituut maar ook via onze partnercentra of nog dichter bij je thuis. Je hoeft geen patiënt van het ziekenhuis te zijn om een beroep te doen op deze dienst: wij zijn er voor iederéén, en het ziekenfonds betaalt de eerste 8 consultaties volledig terug. De consultaties verlopen individueel of in groep, in het Frans, het Engels of het Nederlands.
Wil je graag stoppen met roken? Wil je écht weten wat tabaksverbruik met jou doet? Of wil je een gesprek met een tabacoloog? Neem contact op met een ‘Hulp voor Rokers’-centrum van het H.U.B:

 • Erasmeziekenhuis: +32 (0)2 555 37 73
 • Jules Bordet Instituut: +32 (0)2 541 30 55
 • HUDERF: +32 (0)2 477 30 35

  PERSCONTACTEN
  Communication officer : Clara Mercier
  E-mail : clara.mercier@hubruxelles.be
  communication@hubruxelles.be
  Tel : +32 (0)2 541 31 39