Overslaan en naar de inhoud gaan

Longkanker: uniformisering van de praktijk, in het voordeel van de patiënt

Nieuws (28/09/2023)

Longkanker: uniformisering van de praktijk, in het voordeel van de patiënt

In Singapore vond van 9 tot 12 september het Wereldcongres voor Longkanker (WCLC) plaats. Dr. Mariana Brandao, medisch oncoloog in het Jules Bordet Instituut, presenteerde er een nieuwe consensusdefinitie voor resecteerbaarheid voor niet-kleincellige longkankers in stadium III. Dit is het resultaat van een lange inspanning vanwege vele eminente leden van de thoraxoncologie-community op initiatief van de EORTC-Lung Cancer Group, ondersteund door meerdere internationale wetenschappelijke groeperingen (IASLC, ESTRO, ETOP, ESTS, EORTC imaging group, ESP).

De recentste ontwikkelingen in de thoraxoncologie, met de introductie van de extreem doeltreffende gecombineerde chemo- en immunotherapieën, toegepast voorafgaand aan chirurgische verwijdering, eisen een gemeenschappelijke internationale definitie om divergentie tussen de centra te verminderen en een uniforme definitie te leveren die toepasbaar is in de klinische tests.

De experts van het Jules Bordet Instituut (dat deel uitmaakt van het H.U.B, academisch ziekenhuis Brussel) hebben een enorme bijdrage geleverd aan deze definitie. Deze past perfect in de missie van een Comprehensive Cancer Center.

Wilt u meer weten? Volg de uitleg van dr. Brandao in deze videofilm:

Dr Brandao M

 


Link