Impulsion by Bordet: een team van sportieve patiënten
Persmededeling (30/05/2022)
Impulsion by Bordet: een team van sportieve patiënten
30 mei 2022 – Op 29 mei stond er tussen de massa volk aan de startlijn van de 20 km door Brussel ook een heel bijzonder team: Impulsion by Bordet. Alle leden van dit team zijn of waren patiënten van het Jules Bordet Instituut, dat als geïntegreerd centrum voor kankerbestrijding dé referentie is in België. Onder het impuls van oncologen en kinesitherapeuten hebben zij maandenlang getraind om deze sportieve uitdaging aan te gaan en te bewijzen dat het beoefenen van fysieke activiteit ondanks deze ziekte mogelijk blijft en zelfs essentieel is.
Sport als wapen in de strijd tegen de ziekte
Het omkaderingsteam bestaat uit drie kinesitherapeuten (S. Darc, F. Mulkens en S. Urlacher) en twee oncologen (L. Polastro en L. Buisseret). Dit omkaderingsteam – en de patiënten – zijn vastbesloten om dit project tot een goed einde te brengen, om komaf te maken met vooroordelen: ze zullen aantonen dat fysieke activiteit mogelijk en zelfs essentieel is. De positieve effecten van sportbeoefening tijdens de behandelingen zijn inderdaad legio: vermindering van bepaalde neveneffecten van de chemotherapie en de hormoontherapie zoals vermoeidheid, angst, cognitieve problemen, gewrichtspijnen, … Sportbeoefening ná de behandelingen heeft overigens eveneens positieve effecten voor het overleven, de levenskwaliteit en het risico op hervallen. Naast deze directe effecten voor het welzijn van de patiënt kan deze uitdaging hun ook (opnieuw) de smaak voor sportbeoefening (terug)geven, zodat ze hopelijk ook na afloop van deze 20 km door Brussel blijven sporten
Een gepersonaliseerde groepstraining
De rol van de kinesitherapeuten is zeer belangrijk in dit project. De teamleden worden individueel begeleid, want de profielen zijn zeer verschillend: leeftijd en type kanker, uiteraard, maar ook het feit dat sommigen nu voor het eerst in hun leven lopen terwijl anderen bij wijze van spreken nooit iets anders gedaan hebben. Om veilig te kunnen beginnen trainen heeft elke patiënt eerst een sessie ergospirometrie ondergaan, onder toezicht van een kinesitherapeut. Deze inspanningstest evalueert de fysieke vermogens en spoort eventuele ontradende anomalieën op. Bij groen licht mochten de trainingen starten. Sandrine Darc, kinesitherapeute aan het Instituut, leidde twee tot drie keer per week de groepstrainingen. De teamleden doken nu eens op in het Terkamerenbos, dan weer op de Hippodroom van Bosvoorde, om samen te rennen. Een ietsje rivaliteit binnen de groep was een extra drijvende kracht om vooruitgang te boeken. De meeste patiënten hadden nooit eerder gelopen: hun evolutie is ronduit fantastisch. Om vertrouwd te geraken met de wedstrijdomstandigheden van D-day namen ze – met succes – deel aan enkele andere loop-events: de 10 km van de ULB, de 15 km van Woluwe, de 10 km van Ukkel. Aan het einde van heel dit proces zal opnieuw een ergospirometrie plaatsvinden om de verbetering van de fysieke conditie te meten.
Lopen om binnen het Instituut nieuwe projecten te ontwikkelen
Dankzij de lopers en supporters van Impulsion by Bordet werden giften ingezameld voor het RESTART-programma, het project voor post-borstkankerbegeleiding binnen het Instituut. Dankzij deze giften zullen oncologen en kinesitherapeuten in de Dagkliniek een aanbod van fysieke activiteiten kunnen ontwikkelen.
Het team van Impulsion by Bordet en hun supporters nodigen u uit voor de 20 km door Brussel, op 29 mei. Allen daarheen!
Wil je meer weten over dit project? https://www.bordet.be/nl/doelstelling-20-km
Perscontacten (Jules Bordet Instituut)
- Clara Mercier
- GSM : +32 474 07 66 01
- E-mail : clara.mercier@bordet.be