Overslaan en naar de inhoud gaan

Het nieuwe Jules Bordet Instituut: comfort en welzijn in het ziekenhuisverblijf

23/06/2021

Centraal in het ziekenhuisverblijf: comfort en welzijn van de patiënt én zijn naasten

Het nieuwe Jules Bordet Instituut telt 250 bedden voor klassiek ziekenhuisverblijf (waarvan 172 in eenpersoonskamers) en 43 plaatsen voor dagkliniek (waarvan 31 in eenpersoonskamers, met het oog op behandelingen in alle rust en vertrouwelijkheid). Het ontwerp van het nieuwe Jules Bordet Instituut is resoluut uitgegaan van de behoeften van patiënten die door kanker getroffen zijn. Een andere prioriteit zijn de zorgtrajecten, uitgewerkt met het oog op hun bestemming. Het gebouw telt naast de afdelingen voor hematologie, medische oncologie en chirurgie meerdere specifieke hospitalisatie-eenheden die werden bestudeerd voor bejaarde patiënten, voor patiënten die ondersteunende of palliatieve verzorging vragen, een beschermde eenheid voor transplantatie van bloedvormende cellen, een afdeling intensive care met specialisatie in oncologische complicaties, een stralingsbeschermde eenheid voor de toediening van radio-isotopische medicaties en een specifieke hospitalisatie-eenheid voor de bestudering van nieuwe, innoverende oncologische behandelingen. Deze eenheden drijven op de expertise van verzorgingsteams die zich in de dichtst mogelijke nabijheid van de patiënt bewegen. Naast specialisatie in oncologie omvatten ze alle nodige begeleidingsverzorging. De schikking van de kamers en de compacte configuratie van het gebouw werden grondig uitgekiend om het comfort en het welzijn van de patiënt te maximaliseren, en tegelijk de afgelegde afstanden, de stress en de vermoeidheid die nu eenmaal niet uit te sluiten zijn bij een opname en behandeling in ons Instituut, tot het uiterste te beperken. Elke kamer beschikt over een uitzicht naar buiten of op een patio en is uitgerust met een douchecel, bergruimte en alle moderne hotelcomfort: wifi, verluchting, audiovisueel materiaal, … Het comfort van de naasten en begeleiders werd niet vergeten: er zijn salons met uitzicht op het groene landschap en er werden ontspanningsruimtes ingericht om het wachten aangenamer te maken. Op woensdagnamiddag is er een ruimte beschikbaar voor de kinderen van gehospitaliseerde patiënten, terwijl de patiënten alle nuttige informatie over hun ziekte en hun behandelingen kunnen vergaren in een centrum voor gezondheidseducatie.

"Bij de conceptie van het nieuwe gebouw werd continu nagedacht om de patiënten en hun naasten niet alleen kwaliteitsverzorging door gespecialiseerde teams te schenken, maar ook alle broodnodige welzijn, comfortabele ruimtes die rustgevend en helder verlicht zijn, met respect voor hun intimiteit en hun behoeften."

Dokter Dominique de Valeriola, algemeen medisch directeur.

Het Jules Bordet Instituut, geïntegreerd referentiecentrum voor de strijd tegen kanker, verwelkomt u vanaf november 2021 op de ULB-campus in Anderlecht.

Hospitalisation  Hospitalisation hospitalisation 

hospitalisation Hospitalisation

 Photo's door Marc Detiffe
© Marc Detiffe (detiffe.com)

Meer informatie : Een nieuwe gebouw voor het Jules Bordet Insituut