Overslaan en naar de inhoud gaan

Nieuwe, revolutionaire therapeutische optie voor hematologische kankers

Nieuws (09/08/2023)

Een nieuwe, revolutionaire therapeutische optie voor patiënten met hematologische kankers

Net zoals 7 andere Belgische centra biedt het Jules Bordet Instituut hematologiepatiënten voortaan de CAR-T celtherapie aan.

Voor de behandeling en verzorging van hematologische kankers bestaan er meerdere therapieën: chemo-, immuno- en radiotherapie, stamceltransplantatie en ook celtherapie. Dankzij zijn afdeling celtherapie is het Jules Bordet Instituut nu ook bevoegd om zijn patiënten een nieuwe therapeutische optie aan te bieden: de CAR-T celtherapie.

De therapie met CAR-T-cellen gebruikt het eigen immuunsysteem van de patiënt om een specifieke medicatie te creëren. Na een bloedafname worden de witte bloedcellen, en meer bepaald de T-lymfocyten uit het bloed van de patiënt gehaald. Deze worden vervolgens genetisch gemodificeerd in het laboratorium. Dankzij een gen dat in hun kern wordt ingevoegd, zullen de T-lymfocyten aan hun oppervlakte ‘chimerische antigeenreceptoren’ (CAR) genereren. Zodra deze cellen gemodificeerd en versterkt zijn, worden ze opnieuw in de bloedsomloop van de patiënt ingespoten. Dankzij deze nieuwe receptoren zullen de CAR-T-cellen de kankercellen herkennen, zich erop vastzetten en ze vernietigen.

Deze revolutionaire therapie biedt nieuwe hoop voor kinderen en volwassenen. De complexiteit van de productie eist een aanpak volgens een strak gecontroleerd proces in gespecialiseerde centra. Het Jules Bordet Instituut behoort nu tot de 7 Belgische centra die de CAR-T celtherapie mogen aanbieden.

Meer informatie over de afdeling celtherapie : De afdeling celtherapie geeft - op europees niveau - vandaag vorm aan de behandelingen van morgen