De Dienst Dieetkunde zorgt ervoor dat de patiënt een goed voedingspatroon blijft aanhouden voor de hele duur van zijn therapeutisch traject, door optimalisering van zijn voedselinname vanuit kwalitatief en kwantitatief oogpunt.
Onze doelstelling is ook de patiënt zo goed mogelijk te sensibiliseren om onbedoeld gewichtsverlies (soms echter gewichtstoename) te vermijden, en ook om restrictieve diëten en twijfelachtige voedingspatronen te vermijden.
Er wordt op vraag van de oncoloog of van de coördinerend verpleegkundige een voedingsbalans opgesteld bij de diagnose. Vervolgens wordt de patiënt gevolgd tijdens zijn behandelingen gedurende zijn hospitalisaties of ambulante behandelingen.
De Dienst Dieetkunde heeft als missie ondervoeding te bestrijden om zo een maximale tolerantie tegenover de behandelingen (chemo/immuuntherapie, radiotherapie, chirurgie, hormoontherapie, ...) te garanderen.
Bij elke opname wordt de nutritionele doorlichting uitgevoerd. De patiënt ontvangt dan specifieke dieetadviezen voor de neveneffecten van de behandelingen. Bij problemen met de voedselinname of ongewild gewichtsverlies, wordt verder ingegaan op natuurlijke verrijking en doorgedreven spreiding van de voeding. In sommige situaties wordt nutritionele assistentie overwogen, zoals orale voedingssupplementen of gemedicaliseerde voeding (sondevoeding, enteraal of parenteraal). De nutritionele verzorging, opgezet door de dieetkundige in samenwerking met het pluridisciplinaire Team Voeding (artsen, voedingsverpleegkundigen, apotheker), vormt een essentieel aspect van het therapeutische traject van de patiënt om in te spelen op zijn voedingsbehoeften en om zijn levenskwaliteit te optimaliseren.
- Nutrition DAY : de Dienst Dieetkunde werkt mee aan een wereldwijd jaarlijks onderzoek, georganiseerd door ESPEN (European Society for Clinical Nutrition and Metabolism). Dit onderzoek evalueert de staat van voeding en de nutritionele opvolging van patiënten in ziekenhuisomgevin.
- ONCA Belgium : de Dienst Dieetkunde is lid van het platform Optimal Nutrition Care for All.
- De ‘Amis de l’Institut Bordet’ en hun actie ‘101 Tafels voor het Leven’: de Dienst Dieetkunde werkt actief mee aan deze actie in samenwerking met de ‘Amis de l’Institut Bordet‘ om de patiënten een gastronomische maaltijd aan te bieden. (hyperlien site Amis).
De Dienst Dieetkunde onthaalt het hele jaar studenten om de voedingsopleiding van de diëtisten van morgen te voltooien. De multidisciplinaire en gepersonaliseerde benadering van de patiënten, gekoppeld aan de complexiteit van de dieetbenadering in alle fasen van de ziekte (diagnose - behandelingen - remissie), vorm een hele vijver van theoretische en praktische kennis voor de studenten.
Het onderzoek
PROJET RESTART
- Projectleider : Laura Polastro
- Samenwerking : Oncobulle
Etude SWALL PEG
- Projectleider : Tatiana Dragan
- Samenwerkingen : UMC St-Pieter en Hôpital Erasme
- Financiering: «Association Jules Bordet»
Ons team
Het dieetteam telt 4 diëtisten. Zij werken nauw samen met de dieetverpleegkundigen die instaan voor de ‘opvoeding’ van de patiënt voor zijn terugkeer naar huis met een gemedicaliseerde voeding. De dienst werkt ook samen met een verwijzend arts wat voeding aangaat, en een apotheker, om de meer specifieke voedingsopnames aan te pakken, rekening houdend met het therapeutische traject van de patiënt.
De Dienst Dieetkunde organiseert elke maand vergaderingen met leden van het Team Voeding waaraan ook chirurgen, radiotherapeuten, onco-geriaters, anesthesisten, hematologen, verpleegkundigen en apothekers deelnemen. Zo stimuleren we de belangstelling van de artsen, zorgverleners en paramedici voor vroegtijdige doorlichting van de nutritionele toestand en een individuele benadering van de voeding, aangepast aan het globale therapeutische plan.
- Dienst Dieetkunde :
- Pr Arvanitaki Marianna & Dr Hadefi Alia - Gastro-enteroloog, verantwoordelijke voor het voedingsteam
- Blancke Charline - Diëtiste
- De Bruyne Zoé - Diëtiste
- Delattre Thomas – Diëtiste
- Leroo Noémie – Diëtiste - verantwoordelijke adjunct
- Farine Sylvie – Directeur HUB van de dieetdienst
- Voedingsverpleegkundigen:
- Ingrid Amorison
- Ingrid Amorison
- Apotheek
- Louise Butaye – Verwijzend apotheker - parenterale voeding
- Louise Butaye – Verwijzend apotheker - parenterale voeding
20/01/20258